Kwartierstaat Herman

De kwartierstaat Herman start bij Joannes Adrianus (Joop) Herman.
De “Hermannen” zijn een oud schoenmakersgeslacht. Het ambacht werd van vader op zoon doorgegeven. De eerste Herman die dit vak uitoefende was Cornelis Herman. Hij leefde van 1787 tot 1849. Hij beoefende het schoenmakersvak in Vlijmen en dit was nog generaties lang de thuisbasis van deze Hermantak.
Ook zoon Johan Christoffel en diens zoon Lambertus waren schoenmaker, maar met de zoon van Lambertus, Johannes Herman, die in 1875 werd geboren in Vlijmen nam e.e.a. veel grotere vormen aan. Johannes had samen met zijn 5 zonen een grote schoenmakerij die de wijde omtrek van Vlijmen tot in Gelderland van nieuwe schoenen voorzag en voor reparatie zorgde. Eén van deze zonen, Wouterus Herman, trok naar Amsterdam en startte daar de Noord-Brabantse schoenmakerij, die al sinds 1945 in de Tilanusstraat in Amsterdam Oost is gevestigd en waar één van de twee zonen van Wouterus nog steeds actief is. Eerst 42 jaar samen met zijn vader, maar nu al geruime tijd alleen werkt de bijna 85-jarige Bert Herman nog steeds met veel plezier 3 dagen per week in zijn eigen schoenmakerij.

Er staan diverse hele leuke filmpjes op You Tube over Bert Herman  in zijn schoenmakerij. Hieronder vindt u er twee. De eerste is van 17 oktober 2013 en de tweede is uit 2010. Ze geven allebei een goede indruk van wat het oude ambacht inhoudt en met hoeveel plezier Bert Herman dit nog doet.

 
verwijzingstamboombestandenkwarherm

Reacties zijn gesloten.