Parenteel van Rooij

De oudst bekende voorvader in de parenteel van Rooij is Cornelis Geraerts Bijltkens of Bijls. Dat klinkt misschien raar, maar van Rooij is een zogenaamd toponiem, een naam afkomstig van een aardrijkskundige aanduiding, in dit geval de plaats Sint-Oedenrode in Noord-Brabant.
Zodra je vanuit die plaats was verhuisd naar een andere woonplaats, en in het geval van Cornelis was dit Hilvarenbeek, werd je aangeduid als afkomstig van “Ro(o)ij” zoals Sint-Oedenrode in de volksmond heette.
Hierna kregen alle nazaten de achternaam Van Roij, wat later veranderde in Van Rooij. Door de jaren heen zijn er diverse schrijfwijzes geweest omdat men ze, voordat achternamen officieel werden vastgelegd rond 1811, fonetisch opschreef. Een aantal generaties lang bleven de Van Ro(o)ij-en in Hilvarenbeek wonen.
Nog even werd Bladel de woonplaats en rond 1800 kwam mijn bet-bet-overgrootvader via Delft naar Den Haag. Sindsdien is dit de Van Rooij-thuisbasis. Ik ben er ook geboren en getogen, maar sinds eind 1988 woon ik in Hengelo.

Via de onderstaande link bereikt u de parenteel van de oudste bij mij bekende van Rooij-voorouder.

verwijzingstamboombestandenparvrooij

Reacties zijn gesloten.